Пътуване с птиците

Природонаучният музей е домакин на уникалната фотоизложба "България-Тайван: Пътуване с птиците"
30 сеп 2010 17:15,
1
Пътуване с птиците
Снимка: Национален природонаучен музей

Уникална фотоизложба, наречена „България-Тайван: Пътуване с птиците”, бе открита снощи в Природонаучния музей в София. До края на октомври изложбата е отворена за посетители и гости на музея.

Експозицията включва 20 снимки на птици от Тайван и 22 снимки на птици от България, които са аранжирани в далекоизточен стил, а инсталацията включва мултимедия, звук и живи растения, които пресъздават екзотичната атмосфера.

Експозицията беше открита от Нейно Превъзходителство посланика на Тайван г-жа Елизабет Чу – самата тя запален бърдуочер, художник и природозащитник.

Българските снимки бяха представени от председателя на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) д-р Петър Янков, който пожела в бъдеще да се радваме на птиците преди всичко „на живо” и да обединим международните усилия, за да не допуснем някои видове да останат само спомен от снимките.

Директорът на Националния природонаучен музей д-р Алекси Попов изрази радостта си от това да бъде домакин на тази уникална за Музея изложба.

Още по темата

Българската част от експозицията беше селектирана след провеждането на фотоконкурс. По време на откриването бяха обявени победителите в конкурса.

На първо място се класира Ивайло Зафиров със снимката му „Криле”. Наградата му е пътуване до Тайван и участие в Bird Fair.

Второ място зае Христо Пешев с творбата си „Хармония в синьо и бяло”, която му донесе като награда фото екскурзия в Източни Родопи.

На трето място се класира Борислав Борисов с „Черно и бяло”, който спечели издаване на календар за 2011 г. с негови снимки.

Останалите участници, класирани до 10-а позиция, получиха като поощрителна награда луксозен албум със снимки на птици от Тайван.

Журито имаше нелеката задача да оцени повече от 350 фотографии, дело на над 30 фотографи природолюбители.

Посетителите на експозицията ще имат също възможност да гласуват за Наградата на публиката, чийто носител ще получи дигитален фотоапарат „Olympus”.

Организатори на изложбата „България-Тайван: Пътуване с птиците” са Българското дружество за защита на птиците - партньор на BirdLife International и Представителството на Тайван за Гърция, Кипър и България в партньорство с Националния природонаучен музей – БАН. Медиен партньор на събитието е списание GEO.

Изложбата е част от програмата за отбелязване на 2010 – Международната година на биологичното разнообразие. Целта й е да привлече вниманието към уникалното разнообразие на птици в България и в далечен Тайван, както и върху значението на опазването на птиците и техните местообитания за хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
4
 
! Отговори
Уърдуочър преди 13 години
" Експозицията беше открита от Нейно Превъзходителство посланика на Тайван г-жа Елизабет Чу самата тя запален бърдуочер...". Симпатичната дама е Представител на Тайпе в АТИНА и идва за пръв път в България. КНР моментално къса дипломатическите си отношения със страна, която установи такива с Тайван. Преди години макетата (скопияните) за малко щяха да го отнесат по този повед. Затова е избрана цивилизована форма, която да не дразни Пекин. Колкото до бърдуочера - нямам думи!