Вход | Регистрация

Аборигенски танци на XV-ия МФФ в Търново

Екзотичното и традиционното ще се слеят в културна феерия от 21 до 28 юли в болярския град

Аборигенски танци на XV-ия МФФ в Търново
Снимка: Север.бг

Пет чуждестранни и пет български състава с около 300 участника ще се изявят на XV-ия международен фолклорен фестивал, който започва на 21 юли с дефиле на групите във Велико Търново.

За първи път пред почитателите на фолклорните ритми Група за традиционни танци и изкуство от Китайско Тайпе ще представи чисто аборигенски традиции и танци.

Премиерно ще бъде и участието на Молдова. Освен танци Ансамбъл "Октавия" ще представи 12 музиканти и хор.

Заради засиленият интерес към мексиканската култура представители на северноамериканската държава ще бъде Фолклорната компания "Маскарас Мехиканас", като част от изпълнителите в нея вече са били преди няколко години на великотърновска сцена.

Познатата група "Казбек" от Русия този път ще представи кавказки танци, характерни за региона.

От българска страна ще участват представителни ансамбли от Велико Търново и Горна Оряховица - ФА "Търновче", ДЮФА "Българче", ПФА "Искра", ФК "Сидер войвода" и ФА "Сидер войвода", които ще покажат характерни за региона и страната танци в панорамната вечер на българския фолклор - 27 юли /петък/.

Официалното откриване на фестивала ще бъде пред Община Велико Търново в 18:30 ч. с представяне на групите и издигане на официалните знамена. Първият концерт ще започне в 20:30 ч. на сцената в парк "Марно поле", а от 22:30 ч. ще има аудио-визуален спектакъл "Звук и светлина".

Програмата на фестивала включва изнесени концерти в Разград, Трявна, София, Горна Оряховица, Стражица и Дряново, като са възможни промени.

По традиция и тази година ще има конкурс Мис Фестивал. Той ще се проведе на 22 юли /неделя/ от 10:00 часа пред МДТ "Константин Кисимов" в центъра на града. Групите от Мексико и Молдова ще изнесат концерти в Central Mall- на 22.07. от 17:00 ч. - Мексико, а на 25.07. от 18:00 ч. - Молдова.

Не е пропусната и традиционната томбола, както и анкета за ансамбъл на публиката.

Организатори на петнадесетото издание на конкурса са Фондация "Международни фолклорни състави", община Велико Търново и "Царевград Търнов".

До това издание на фестивала на сцените във Велико Търново и още 22 града и 9 села във великотърновска област пред повече от 690 000 зрители са участвали 181 чуждестранни групи от над 93 страни от целия свят; пели са и са танцували и 176 български състава в общо над 583 концерта.

Oт 1999 г. Фестивалът придоби статут на CIOFF ® /Международен съвет на Организаторите на Фестивли за Фолклор и Традиционни Изкуства към Юнеско/. През 2009 г. статутът на CIOFF ® на Международен фолклорен фестивал-Велико Търново® бе преиздаде отново за 10 години.

_________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 












Докладвай за нередност в статията
Добави коментар