🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кралицата на смартфоните

Шер Уан успя да превърне тайванската НТС в един от най-големите производители в света

НТС се надява с новите си модели да увеличи още повече пазарния си дял
НТС се надява с новите си модели да увеличи още повече пазарния си дял
НТС се надява с новите си модели да увеличи още повече пазарния си дял    ©  reuters
НТС се надява с новите си модели да увеличи още повече пазарния си дял    ©  reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Жените мениджъри в хай-тек компании винаги предизвикват голям интерес, защото са изключително малко. Въпросът не опира до полова сегрегация в тези корпорации, просто сухите факти и статистика са такива. А жената, основала един от най-перспективните и бързо растящи производители на телефони, направо предизвиква фурор. Още повече че същата може да бъде считана и за един от пионерите на днешните смартфони. През 1997 г. Шер Уан създава тайванската High Tech Computer Corp. А през тази седмица същата тази група НТС настигна и дори изпревари по пазарна капитализация гиганта Nokia и производителя на Blackberry RIM.       

Началото е скромно

но пък пълно с амбиции. Преди четиринадесет години Уан, която е дъщеря на един от най-богатите тайванци - петролния магнат Уан Юнчин, основава компютърна компания, чието основно производство са лаптопи. Уан има опит в бизнеса от другото си бизнес начинание - производителя на дънни платки VIA, който създава със съпруга си. В началото освен лаптопи тя има идеята да предлага и уникален за времето си продукт - джаджа, която едновременно да изпълнява ролята и на персонален асистент (PDA), и на мобилен телефон. По тогавашните стандарти машинката е приета като прекалено сложна, а и е пълна с дребни кусури. "Пазарът не беше готов за телефон-миникомпютър", спомня си Уан в интервю за Вusiness Week през 2005 г.    

НТС губи пари с бързи темпове, но този факт само прави Уан по-упорита. Тя продължава да инвестира семейни средства в бизнеса, за да привлече още квалифицирани служители, с които да подобри продуктите на компанията. През следващите години НТС се утвърждава като производител на качествени лаптопи, но в един момент Уан и партньорите й трябва да направят тежък избор: или да се фокусират основно върху лаптопите, или да заложат на мобилните устройства, очертаващи се като все по-перспективен сегмент. Изборът е направен и лаптопите са забравени. "НТС разполагаше с добри инженери, които разработваха лаптопи. Но конкуренцията беше ожесточена, а Уан беше наясно с този факт и затова заложи на друго", спомня си съпругът й Уън Чи Чън пред в. New York Times. Днес двамата държат почти 6% от акциите на НТС.

Началото е трудно, но пробивът е направен през 2000 г. Тогава НТС получава голяма поръчка да произвежда като подизпълнител персонални асистенти (PDA) за Compaq и Hewlett-Packard. И до днес някои потребители си спомнят с умиление за симпатичната джаджа iPAQ. HTC прави и първите смартфони на други по-известни тогава марки като Palm (Treo), а по-късно и Sony Ericsson (Xperia 1), както и брандирани телефони за оператори като Deutsche Telekom, Vodafone и американския Cingular. Основното предимство на HTC тогава е сключеното споразумение с Microsoft, което позволява на тайванците да използват мобилната система Windows на апаратите си.

Едва през 2006 г. компанията започва да продава телефони под собствената си марка. Но безспорно най-големият пробив е постигнат през есента на 2008 г., когато НТС се превръща в първия в света мобилен телефон със системата Android на Google с апарата Dream/G1 и по тази причина получава ексклузивитет от Google за следващите 18 месеца. Всеки помни кои са пионерите и HTC се утвърждава като водещия производител в този сегмент, след като произвежда и първия телефон с бранда на Google - Nexus One.  

Тиха брилянтност

Мотото на компанията - Quietly brilliant ("Брилянтни по един тих начин"), много точно показва корпоративната философия на НТС. Без да вдига много шум, в началото на април тази година тайванската компания надмина поне временно по пазарна капитализация далеч по-утвърдени производители като Nokia и RIM. От 2007 г. досега акциите на групата са утроили стойността си до общо 33 млрд. долара, докато тези на Nokia са се сринали от 162 млрд. долара до 33 млрд. долара.

Пътищата на двете компании са коренно различни. Само допреди три години никой извън технологичния свят не беше и чувал за НТС, а днес милиони потребители очакват какъв ще е поредният й телефон на пазара. Компанията е гъвкава и предлага апарати в различни ценови сегменти, за да привлече колкото се може повече потребители.

В същото време Nokia не успя да разчете правилно възхода на смартфоните, въпреки че продължава да е лидер на целия пазар на телефони с дял с около 28% и с 33% в сегмента на смартфоните. Но губи скорост от производители на "умни телефони" като Apple, Samsung и HTC. Разбира се, никой не бива да отписва Nokia, която разполага с огромни ресурси. След като разбраха, че собствената им платформа Symbian не издържа на конкуренцията, в Nokia сключиха договор за милиарди с Мicrosoft Corp., чрез който всички бъдещи смартфони ще използват операционната система Windows Phone 7. НТС също има договор с Microsoft и не вижда нищо притеснително в плановете на конкурента си. "Сигурни сме, че за нас няма опасност. Най-малкото в момента Android набира инерция на развиващите се пазари, където виждаме възможност за развитие. Това са и пазарите, на които Nokia е традиционно най-силна. От друга страна обаче, няма да се отказваме и от Windows Phone 7. Имаме най-голям брой разработчици, посветени на този софтуер, и работим по такива телефони от над 10 години", заяви пред "Капитал" Флориан Сайхе, вицепрезидент на HTC за Европа.

Но компанията има и друго супервисоко мерило - въпреки страшния скок на акциите тайванската група все още изостава твърде много от Apple, чиято пазарна капитализация в момента е около 305 млрд. долара. Разликите между двете компании са значителни. Apple не е единствено производител на телефони (тоест на един телефон - iPhone), но и на компютри, плеъри и таблети. И докато НТС не залага особено на бляскави продукти и кампании, при компанията на Стийв Джобс модата е основна част от маркетинга. Продуктите на Apple съдържат в себе си тъй наречения coolness factor ("готин си, ако имаш iPhone"). И двете стратегии имат достатъчно почитатели, а и за потребителите винаги е по-добре да имат по-голям избор. Но въпреки разликите, конкуренцията между Apple и HTC е достатъчно ожесточена. Двете компании се съдят една друга заради нарушаване на патентни права и делата може да се проточат с години. Взаимните искове са само една част от битката за бъдеща световна доминация. Android постепенно увеличава дела си на пазара за смартфони и се очаква през 2012 г. той да достигне 49% от 23% през 2010 г., а този на операционната система на Apple iOS ще е 19% от 15.7% през миналата година.            

Розово бъдеще

Според доклад на Goldman Sachs НТС ще продължава да расте благодарение на "уникалния си бизнес модел". Анализаторът на банката Робърт Чен очаква тайванците да доставят 200 млн. смартфона и 30 млн. таблета общо през следващите три години. Според Чен производителят ще спечели от насочването на все повече потребители към смарт телефони, както и от потенциала на нововъзникващите пазари и все по-голямата разпознаваемост на марката сред глобалните потребители.  "Ще продължим да залагаме и на нововъзникващите пазари и по-ниския ценови сегмент, и на по-скъпите телефони", смята Сайхе.

Около целия този бум на НТС 52-годишната Шер Уан предпочита да остане в сянка. Тя не участва в ежедневното управление на компанията, а е председател на борда на директорите на НТС, както и на VIA. Тя разговаря поне веднъж на ден с изпълнителния директор Питър Чоу, а прекарва и по два дни в месеца в централата за срещи с мениджъри и служители. Чоу е в НТС от самото начало на групата, а Уан през годините е инвестирала значителни ресурси в подготовката му за водещата роля. Именно тя праща Чоу в Harvard Business School, където той получава магистърска степен по бизнес администрация.

Уан е пратена от семейството си съвсем сама на 15 години в Калифорния, където живее в семейството на местен педиатър и завършва гимназия. Впоследствие записва музика в Университета в Бъркли, но се отказва след три седмици и се прехвърля към икономика. Кой знае, светът може и да е загубил талантлив пианист, но със сигурност технологичният сектор е открил истинска движеща сила и пионер.  

По текста работи и Христо Ласков

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sinergy avatar :-|
    Sinergy
    • + 2

    Не знаех, че Шер Уан била и основателка на VIA, но като го прочетох не ме учуди. VIA и HTC са две много добри компании и винаги са имали хубави продукти. Също имат точно определени цели, които следват и никога не са се прекланяли на другите силни.... Очевидно това става с известна доза подкрепа от петролен магнат, но всъщност само пари не са достатъчни да създадеш компании като VIA и HTC.

    ПП Капитал, пратете я тази статия на Виваком, че там май нито са чували, нито знаят кои са HTC.
    ППП Ако някой вземе да каже, че VIA са правели евтини боклуци, веднага ще го оборя :-)

    Нередност?
Нов коментар